Kampanja kannustaa bioroskiksen aktiiviseen käyttöön

Valtakunnallisessa viestintäkampanjassa innostetaan biojätteen lajitteluun. Viikolla 16 alkava ja neljä viikkoa sosiaalisessa mediassa kestävä kampanja muistuttaa keittiön roskiskaapista käsin, kuinka biojätteille biojäteastia on parempi paikka kuin sekajäteastia. Iskulauseella ”Pienikin riittää – bioroskis kiittää!” halutaan muistuttaa kaikkia suomalaisia biojätteen lajittelun tärkeydestä.
Kuntien jäteyhtiöiden yhteistyöjärjestön Suomen Kiertovoiman (KIVO) organisoima valtakunnallinen kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia aktivoitumaan biojätteen lajittelussa. Viime vuosina yhä useammalle kotipihalle on tullut biojäteastia tai kotikompostori. Viimeistään nyt keräysvälineet pitäisi saada aktiiviseen käyttöön. Pienetkin määrät biojätettä kannattaa lajitella erikseen ja huolehtia ravinnekiertoon. Sekajätteen joukossa biojäte päätyy jätevoimalaan energiahyödynnettäväksi ja sen ravinnepotentiaali menetetään.
Osa biojätteiden sisältämistä ravinteista kiertää kotipihalla keittiöstä kukkapenkkeihin. Noin 40 prosenttia biojätteen lajitteluvelvollisista on valinnut biojätteen erilliskeräyspalvelun sijaan keittiöjätteille kompostoinnin kotipihalla.
Biojätehuollon piiriin kuuluu koko Suomessa lähes 670 000 kotikiinteistöä. Biojätehuollon palveluissa on alueellisia eroja. Rosk’n Rollin toimialueella biojätteen lajittelu on pakollista kaikissa taloyhtiöissä, joissa on vähintään 3 huoneistoa. Lisäksi alueen pientalojen ja vapaa-ajan asuntojen talouksista noin 8600:llä on biojätekeräys ja reilu 15 000 kompostoi itse biojätteensä. Monessa kodissa kompostoidaan, vaikka kiinteistöllä ei olisikaan lajitteluvelvoitetta.
Vähemmän sekajäteastiaan
Vaikka biojätepalvelut on tuotu lähelle, on biojätteiden lajitteluaktiivisuudessa yhä parantamisen varaa. Sekajätteen koostumustutkimustulosten mukaan Rosk’n Rollin toimialueella kotitalouksien sekajäteastioiden sisällöstä on yhä 35 % biojätettä, vaikka myönteistä kehitystäkin on tapahtunut. Suurten taajamien pientaloissa biojätteen osuus sekajätteen joukossa on vähentynyt merkittävästi.

”Laissa asetettu omakotitalojen biojätteen keräysvelvoite toimii. Näissä kodeissa biojätettä kertyy sekajätteeseen vuodessa nyt 38 kg/asukas, kun vuonna 2022 taajamien pientaloissa se oli 82 kg/asukas”, iloitsee erityisasiantuntija Marika Makkonen Rosk’n Rollilta.
Valtakunnallisella tasollakin biojätteen osuus sekajätepussista on pienentynyt noin kolmella prosenttiyksiköllä.
Viestintäkampanja kirittää asukkaita koko maassa kasvattamaan erilliskerätyn biojätteen määrää. Rosk’n Rollin toimialueella kerättiin vuonna 2024 biojätettä yhteensä 6219 tonnia. Ohjeita ja tietoa biojätteen lajittelusta löytyy Rosk’n Rollin verkkosivuilta rosknroll.fi/biojate sekä valtakunnalliselta sivustolta www.biojäte.info.
Alkava viestintäkampanja on osa Koko Suomen biotalkoot -hanketta, joka toteutetaan ympäristöministeriön ravinteiden kierrätysohjelman (Ahti-ohjelma) osarahoituksella. Hankkeessa biojätteen lajittelusta, keräyksestä ja hyödyntämisestä tehdään viestintäkampanjan lisäksi selvityksiä, kokeiluja ja tiedonkeruuta. KIVOn hankekumppaneina ovat Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä Suomen Kierrätysteollisuus ry.