Hangossa yrittäjähenki on periytyvä ominaisuus
Puhelimet soivat taukoamatta hankolaisen perheyrityksen Martti Poutiainen Oy:n tiloissa. Paikalliset ovat tottuneet saamaan palvelua oikopäätä, ja sen mukaan myös Rosk’n Rollin pienin urakoitsija pyrkii palvelemaan asiakkaitaan.
”Palvelua halutaan nopeasti ja jouhevasti, ja siihen vaatimukseen vastaamme mielellämme”, sanoo Linda Niemi, joka pyörittää hankolaista jätehuolto- ja kuljetusfirmaa yhdessä siskonsa Sabina Poutiaisen ja äitinsä Anne Poutiaisen kanssa.
Isä Poutiainen perusti Martti Poutiainen Oy:n vuonna 1962, ja vuosien mittaan puhtaasti jätehuollon parissa työskennellyt firma nykyään hoitaa myös muita kuljetuksia, muun muassa kiinteistöjen lietekuljetuksia.
Sen jälkeen moni asia on muuttunut, ja yksi käännekohta oli vajaa 20 vuotta sitten, kun Hangon kaupunki päätti kunnallistaa jätehuollon ja liittyä Länsi-Uudenmaan jätelautakuntaan (Uudenmaan jätelautakunta vuodesta 2019).
Anne Poutiainen aloitti työsarkansa perheyrityksessä 18-vuotiaana, kuljettajan hommissa, heti ajokortin saatuaan. Hän muistaa, että siihen aikaan jäteastiat tehtiin itse: hitsattiin, hiekkapuhallettiin ja maalattiin.
Paikallisuudesta pidetään
Martti Poutiainen Oy:lle päätös tuli yllätyksenä, ja alkuun yritysjohdossa oli huoli yrityksen tulevaisuudesta. Siihen saakka asiakkaat olivat saaneet valita, kuka heidän jätteensä kuljettaa, ja suurimmalle osalle luonnollista oli kääntyä tutun, paikallisen firman puoleen.
”Hankolaisille jätteen tyhjennykset olivat yhtä kuin Poutiainen”, Anne Poutiainen nauraa.
Yhteistyö Rosk’n Rollin kanssa aloitettiin 1994, ja kaupunkilaisten jäteastiat tyhjentää Poutiaisten tuttu paikallinen perheyritys.
Epävarmuuden tunne tulevaisuutta ajatellen on kuitenkin säilynyt siitä huolimatta, että Rosk’n Roll toivoo myös pienten paikallisten yritysten osallistuvan jäteurakoiden kilpailutuksiin.
Pienen yhtiön haasteita
”Olemme ainut paikallinen jätehuoltoyritys, mutta niin pieniä, että kova kilpailu alan isoimpien tekijöiden kanssa on jatkuva realiteetti”, Linda Niemi sanoo.
Perheyrityksellä on kaksi pakkaavaa jäteautoa, joita käytetään kuntaurakoihin, ja vara-ajoneuvojen parkissa pitoon poikkeustilanteita varten ei ole varaa – kuten tilanne saattaa olla volyymiltaan suuremmissa yhtiöissä.
”Meillä on juuri niin monta jäteautoa kuin Hangon alueella tarvitaan, mutta sen myötä olemme haavoittuvia. Siksi meille on äärimmäisen tärkeätä huoltaa autot jatkuvasti, jotta ne kulkevat moitteetta”, Sabina Poutiainen sanoo.
Martti Poutiainen Oy ei myöskään pysty vastaamaan kilpailutuksissa mahdollisesti esitettäviin vaatimuksiin uusiutuvista polttoaineista: tällä hetkellä Hangosta löytyy ainoastaan yksi bensa-asema, jonka valikoimaan kuuluvat vain bensa ja diesel.
Tuplasti töitä kesäkaudella
Jätehuolto Hangossa on sikäli erityistä, että se elää sykleissä. Sekajätetyhjennysten määrät lähes tuplaantuvat kesäkuukausina, kun ulkopaikkakuntalaiset vapaa-ajan asukkaat levittäytyvät niemenkärjelle.
”Pääkaupunkilaiset saapuvat sankoin joukoin ja kesäkautena jäteautonkuljettajamme tekevät töitä kahdessa vuorossa. Viime kesänä sekajätteen määrä nousi 126 tonnista 200 tonniin”, Linda Niemi sanoo.
Jätemäärät nousivat huimasti myös koronapandemian myötä. Hangosta tuli etätyöläisten tyyssija ja ylipäänsä moni alkoi remontoimaan kotia tai vapaa-ajan asuntoa.
”Parhaat kuljettajat”
Niemi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kehuu vuolaasti yhtiön yhdeksää jäteautonkuljettajaa – parhaat, mitä voi kuvitella.
”Kuljettajamme ovat osaavia, omistautuneita ja joustavia. Tarvittaessa he ovat aina valmiita auttamaan”, hän sanoo.
Sisään rakennettu palvelualttius yhdistettynä paikallistuntemukseen ovat Martti Poutiainen Oy:n valttikortit. Yhtiön konttorin puolella työskentelevä henkilökunta pystyy osoitteen perusteella tunnistamaan mahdollisesti hankalat pienet tienpätkät ja haastavat ajotiet, ja kertoo niistä jäteautonkuljettajalle jo etukäteen.
Jätteenkuljetukset ja yhteistyö Rosk’n Rollin kanssa jatkuvat nykyisen sopimuksen mukaan ainakin vuoden 2024 alkuun asti.