Biojäte haltuun
Suomalaisia kannustetaan biojätteen lajitteluun entistä riuskemmin. Taloyhtiöiden pihoissa biojäteastiat ovat seisseet jo vuosia, ja nykyisen jätelain myötä biojätteen lajittelusta on tullut yhä useamman omakotitalouden arkea. Jäteastiasta tai kompostorista pihalla kannattaa ottaa kaikki hyöty irti!
Biojätteen lajittelu tuntuu monesta erityisen hankalalta. Kokosimme käytännön neuvot helpottamaan alkuun pääsyä. Kun hommaan on ryhtynyt, siitä tulee pian rutiinia.
Mikä on biojätettä, mikä ei?
Biojäte ja ruokahävikki ovat eri asioita. Biojätettä on keittiössä ja ruoanlaitossa syntyvä maatuva jäte, kuten elintarvikerasvat, kasvisten kuoret, kahvinporot ja ruoantähteet. Myös talouspaperi ja servietit lajitellaan biojätteeseen.
Hävikkiruoka on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on päätymässä turhaan roskiin. Sen synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai säilyttämällä ruoka toisin.
Biojätettä syntyy jonkin verran käytännössä kaikissa kodeissa, vaikka mitään ei haaskattaisikaan.
Valuta, säilytä ilmavasti
Biojäte tulisi valuttaa ja suodatinpussien antaa kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista. Käytä kuiviketta, esimerkiksi munakennon tai sanomalehden palasia, biojätepussin pohjalla.
Lisää tietoa:
Säilytä biojäte keittiössä ilmavasti, älä sulje keräyssäiliötä tiiviillä kannella. Märkä ja tiiviisti säilytetty biojäte voi haiskahtaa ja kerätä ötököitä. Talvella märkä biojäte puolestaan jäätyy herkästi kiinni pihan jäteastiaan.
Pakkaa keräykseen, älä kompostoriin
Jos pihallasi on biojäteastia, jonka jäteauto käy tyhjentämässä, biojäte tulee pakata. Osalla omakotitaloista on käytössä tuulettuva biojäteastia, johon jäte pitää pakata aina paperipussiin.
Tavalliseen biojäteastiaan voi jätteen pakata mihin tahansa seuraavista:
- tyhjään pinnoittamattomaan kartonkipakkaukseen, esim. muropakettiin
- tyhjään paperipussiin, esim. jauhopussiin
- sanomalehdestä taiteltuun pussiin
- kaupasta ostettuun biojätepussiin.
Omaan kompostoriin biojätettä ei pakata.
Mitä biojätteelle tapahtuu?
Rosk’n Rollin keräämästä biojätteestä valmistetaan kotimaisissa laitoksissa biokaasua. Biokaasua käytetään esimerkiksi tieliikenteessä polttoaineena. Kaasun valmistuksessa jäljelle jääneestä mädätysjäännöksestä valmistetaan lannoitetta pelloille.