Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x

Hjälp för disponenten – avfallshantering för husbolag

Rosk'n Roll betjänar husbolag och disponenter. Ni har tillgång till avfallstransporttjänster, uthyrning av avfallskärl och avfallsrådgivning.

Förändringar i avfallshanteringsföreskrifterna

Nylands avfallsämnd har i december 2020 godkänt nya avfallshanteringsföreskrifter. Enligt dem ska fastigheterna sortera och samla in avfall enligt följande:

  • bioavfall, ifall det finns minst 5 bostäder
  • kartong, metall, förpackningsglas och-plast, ifall det finns minst 10 bostäder.

Fastigheterna har givits en övergångstid för att ordna sin avfallshantering enligt de nya föreskrifterna fram till 1.7.2021.

Avfallshanteringsföreskrifterna är bestämmelser som preciserar lagstiftningen och gäller bl.a. sortering, insamling och transport av avfall. Avfallshanteringsföreskrifterna gäller fastigheter som omfattas av den kommunala avfallshanteringen, som fastigheter för permanent boende och fritidsboende samt serviceinrättningar.

Bestämmelserna om avfallshantering utfärdas av avfallshanteringsmyndigheten: Nylands avfallsnämnd.

Gå till Nylands avfallsnämnds webbplats

Se nya avfallshanteringsföreskrifterna

Huvudnyckel tas i bruk vid avfallstransporter 

Rosk’n Roll utökar användningen av huvudnyckel vid avfallstömningar på fastigheter. Detta betyder att låsbara avfallskärl, avfallsskjul eller andra avfallsutrymmen låses med huvudnyckel. 

Som huvudnyckel för avfallshanteringen rekommenderar vi i första hand Abloy Sento. Inom området finns från tidigare några nycklar som blivit huvudnycklar, och som kan fortsätta användas. 

Beställ avfallstransport eller gör ändringar i ditt husbolags transporttjänst:

Ladda ner en sorteringstavla 

Rosk´n Roll har utformat en sorteringstavla till husbolagens avfallsutrymmen som hjälper invånarna att sortera avfallet rätt. Ladda gratis ner en tryckfärdig fil och tryck upp den i valfritt tryckeri.

Planering av avfallsutrymmen

Avfallskärl ska av brandsäkerhetsskäl placeras minst 8 meter från byggnader. Avfallsbilen ska kunna svänga i närheten av insamlingsstället och den bör obehindrat kunna komma till ett avstånd på 10 meter från avfallskärlet. Om avfallskärlen inte kan flyttas för hand, måste avfallsbilen kunna tömma dem obehindrat.

Se vår anvisning för ett fungerande och tryggt avfalllsskjul 

Hur många avfallskärl lönar det sig att skaffa? Hur ska avfallskärlen märkas? Vilka slags kärl ska husbolaget ha? Ta kontakt - vi hjälper gärna!

Västra Nyland:
Transportplanerare Eero Hyvönen, eero.hyvonen@rosknroll.fi, tfn 020 637 7051

Östra Nyland:
Servicechef Tuija Klaus, tuija.klaus@rosknroll.fi, tfn 020 637 7073